Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení PedF – Výměna VZT jednotek pro bazén - 2
Odesílatel Ivana Choutková
Organizace odesílatele Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta [IČO: 00216208]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 27.06.2018 16:19:33
Číslo jednací ve SpSl nepřiděleno/neuvedeno
ID ve SpSl nepřiděleno/neuvedeno
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Dobrý den,

k požadavkům vaší žádosti o vysvětlení zadávací dokumentace uvádím:

Dotaz 1:
V zadávací dokumentaci je uveden požadavek na certifikaci EUROVENT. V jaké energetické třídě dle EUROVENT mají být VZT jednotky dodány ? Mají být dodány v energetické třídě A nebo A+, popřípadě v jakékoliv libovolné energetické třídě?

Odpověď č. 1:
Dle certifikace EUROVENT 2016 je VZT jednotka pro bazén v energetické třídě C nebo lepší, což bude vzhledem ke stísněným podmínkám ve strojovně problém. U šatnové jednotky je požadována energetická třída A+.

Dotaz 2:
Zadavatel v rámci zadávací dokumentace mj. uvedl požadavek na zejména příslušné živnostenské oprávnění či licence, min.
v rozsahu:
- technologická zařízení staveb, nebo
- technika prostředí staveb, specializace vytápění a vzduchotechnika a
- technik s certifikátem kategorie I. pro zacházení s regulovanými látkami a
fluorovanými skleníkovými plyny v souladu s nařízením Komise (ES) č.
303/2008. Uchazeč uvádí, že taková živnostenská oprávnění (např. technika prostředí staveb) neexistují. Co s tím?

Odpověď č. 2:
Zadavatel požaduje „živnostenské oprávnění“ či „licenci“. Licence může být doložena osvědčením o autorizaci ČKAIT dle zákona ČNR č.360/1992 Sb. Zadavatel požaduje autorizaci dle požadavků na profesní způsobilost. Obor technologická zařízení staveb, nebo technika prostředí staveb, specializace vytápění a vzduchotechnika.

Dotaz 3:
Zadavatel v rámci zadávací dokumentace uvedl požadavek: Kopie pojistné smlouvy.
Výše pojistné částky může být libovolná?

Odpověď č. 3:
V přiloženém návrhu smlouvy je uveden požadavek na pojistné plnění ve výši min. 5 mil. Kč. Viz článek VI, bod 24.

Dotaz 4:
Vyloučí zadavatel uchazeče, který je akciovou společností s nezaknihovanými akciemi?

Odpověď č. 4:
Zadavatel nevyloučí uchazeče, který je akciovou společností s nezaknihovanými akciemi.

Dotaz 5:
Zadavatel v rámci zadávací dokumentace uvedl požadavek na technickou kvalifikaci: alespoň 3 významné služby spočívající v dodávce vzduchotechniky a klimatizace. Minimálně v jedné referenci bude součástí dodávky zajištění Měření a Regulace, elektra, topení a stavebních prací
S ohledem na skutečnost, že bazénová vzduchotechnika má podstatné specifika vůči běžné vzduchotechnice, zadavatel opravdu nepožaduje (tak jak tomu bylo v předchozí vypsané a následně zrušené zakázce) v rámci technické kvalifikace reference shodné s předmětem této zakázky, tj. vzduchotechnika pro bazény?

Odpověď č. 5:
Zadavatel postupuje v souladu s požadavkem na doložení příslušného živnostenského oprávnění či licence (viz dotaz č. 2).

Dotaz 6:
V Technické zprávě vzduchotechniky je uvedeno o panelech VZT jednotky:
Panel opláštění je dvouplášťový, vně i uvnitř z žárově pozinkovaného ocelového plechu tl.1,0 mm, izolace z minerální vlny o tloušťce 40 mm
Uchazeč má za to, že použití panelů s vatou jakožto izolantem je u bazénových jednotek naprosto nevhodné, protože vata je vodou nasákavá a ve VZT jednotce je vysoká úroveň vlhkosti.
Požaduje zadavatel opravdu v panelech VZT jednotky vatu nebo změní tento požadavek na panely s PUR pěnou?

Odpověď č. 6:
Zůstává požadavek na výplň minerální vatou s ohledem na její lepší ekologickou likvidovatelnost a nižší hořlavost. Provedení jednotky ovšem musí být takové, aby do panelů (především v podlaze nezatékalo).

Dotaz 7:
V Technické zprávě vzduchotechniky je uvedeno jako chladivo v rámci okruhu tepelného čerpadla: R407C.
Může být použito chladivo R410A?

Odpověď č. 7:
Chladivo R407C bylo zvoleno jako standardní chladivo používané do vestaveb VZT jednotek s relativně nízkým GVP a zároveň se zamezilo nestandardním vestavbám tepelných čerpadel ze splitových jednotek, které nejsou pro toto použití vhodné.

Dotaz 8:
Zadavatel v rámci zadávací dokumentace požaduje certifikát EUROVENT, tedy konkrétního dodavatele/ subdodavatele služeb, za účelem doložení požadovaných parametrů.
Ověřování parametrů ovšem pro celé území Evropy neprovádí přímo organizace EUROVENT, ale lokální laboratoře externích subjektů, kdy je tímto např. pověřen subjekt TÜV Sud.
Důkaz VIZ zde: http://www.eurovent-certification.com/en/Laboratories/Laboratories.php?rub=07&srub=01&ssrub=&lg=en
Zároveň nutno uvést, že tyto externí laboratoře (jako např. TÜV Sud) také samy nabízejí certifikaci/ ověřování jednotek.

Odpověď č. 8:
Požadavek na doložení technických parametrů dle certifikace EUROVENT je standardní požadavek i u výběrových řízení státních zakázek. Pro investora je to záruka toho, že dodávané zařízení splňuje parametry uváděné v technickém listu. Investor nemá žádné jiné možnosti jak ověřit kvalitu dodávaného zařízení a to jak při výběrovém řízení, tak ani následně po dodání zařízení. Navíc pro porovnání s ostatními zařízeními je nutné vycházet ze stejných podmínek měření, což je u různých subjektů, provádějících certifikace obtížné. Je možné že některá měření se provádí v externích laboratořích, ale to na situaci nic nemění.
Účastníkovi nic nebrání se zúčastnit výběrového řízení, ale s odpovídajícím technickým zařízením (kterých je již s certifikací EUROVENT poměrně hodně) a odpovídajícími kvalifikačními předpoklady montážníků.
Poznámka: Do technického listu se dá napsat cokoliv, protože to nikdo neověří, dokud to zařízení nebude na místě a namontované. Pak už s tím ale nebude možné nic dělat, když to ty parametry nebude mít.

Ostatní:
S ohledem na shora uvedené, tj.:
a) že se jedná o veřejnou zakázku, která zapovídá možnost požadovat konkrétní výrobky nebo služby (v tomto případě konkrétní služba: EUROVENT pro ověření), resp. lze je nahradit technicky ekvivalentním řešením,
b) že zadávací podmínky nesmí být zadavatelem stanoveny tak, aby určitým dodavatelům bezdůvodně přímo nebo nepřímo zaručovaly konkurenční výhodu nebo vytvářely bezdůvodné překážky hospodářské soutěže. Tento zákonný požadavek je konkrétním projevem zásad zadávání veřejných zakázek, především zásady rovného zacházení a zákazu diskriminace
c) Ověřování parametrů v rámci EUROVENT provádí lokální laboratoře externích subjektů, kdy je tímto např. pověřen subjekt TÜV Sud
d) A dle obšírné judikatury
by zadávací dokumentace neměla obsahovat požadavek na certifikát EUROVENT, ale obecný požadavek na doložení parametrů nezávislým externím subjektem.

Akceptuje zadavatel místo konkrétně specifikované služby certifikát EUROVET – nově také možnost doložení parametrů nezávislým externím subjektem?

Odpověď na ostatní podněty:
Zadavatel považuje požadavek na doložení certifikace EUROVENT za zcela standardní požadavek na doložení splnění technických parametrů, užívaný v rámci zadávacích řízení běžně. Tuto požadovanou certifikaci ale skutečně je možné nahradit technicky rovnocenným řešením, tedy doložená certifikace musí poměřovat stejné parametry podle stejných kritérií jako by tomu bylo v případě certifikace EUROVENT (včetně shodných norem, které mají být splněny). Zadavatel zejména požaduje záruku toho, že dodávané zařízení (po montáži) splňuje parametry uváděné v technickém listu. Zadavatel nemá žádné jiné možnosti jak ověřit kvalitu dodávaného zařízení a to jak při výběrovém řízení, tak ani následně po dodání zařízení. Pro porovnání s ostatními zařízeními je nutné vycházet ze stejných podmínek měření, což je u různých subjektů, provádějících certifikace obtížné. Technickou ekvivalenci případné alternativní certifikace by pak měl prokázat účastník zadávacího řízení.