Veřejná zakázka: FSV UK - Oborové databáze I

Informace o veřejné zakázce

fáze zadávacího řízení Zadáno (v archivu)
Zakázka byla zadána.
DBID: 4390
Systémové číslo: P21V00000002
Spisová značka: UKFSV/3253/2021
Dle zákona: č. 134/2016 Sb.
Evidenční číslo ve VVZ: Z2021-014920
Datum zahájení: 06.01.2021
Nabídku podat do: 07.01.2021 09:00

Název, druh veřejné zakázky a popis předmětu

  • Název: FSV UK - Oborové databáze I
  • Druh veřejné zakázky: Dodávky

Stručný popis předmětu:
Jedná se o veřejnou zakázku zadávanou v rámci projektu „Modernizace a rozšíření prostorového zázemí výuky v Areálu Jinonice", EFRR, Reg. číslo CZ.02.2.67/0.0/0.0/16_016/0002336 spolufinancovaného z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání a v jednacím řízení bez uveřejnění podle § 63 odst. 3 písm. c) ve spojení s § 64 písm. b) Zákona v souladu s Pravidly OP VVV.
Předmětem zakázky je zajištění přístupu uživatelů FSV UK k odborným oborovým elektronickým databázím pro vědu, výzkum a výuku (licence). Bude se jednat o následující databáze:
2.1.1 SAGE
Neomezený přístup do elektronické odborné databáze Sage Full-Text Collection pro uživatele FSV UK.
Předmětové zařazení: sociologie, politologie, komunikační studia, mediální studia
Seznam pořizovaných časopisů je uveden na http://knihovna.fsv.cuni.cz/el-inf-zdroje/sage-journals
2.1.2 EAST VIEW
Neomezený přístup do databáze EastView pro uživatele FSV UK.
Informační zdroje pokrývající oblast Ruska, baltických států a dalších zemí bývalého Sovětského svazu.
Poptávány jsou tyto kolekce:
• CIS & Baltic Periodicals
• Social Sciences & Humanities
• Individual Titles (Far Eastern Affairs, Social Sciences)
Podrobná charakteristika kolekcí je dostupná na adrese http://knihovna.fsv.cuni.cz/el-inf-zdroje/eastview

2.1.3 FACTIVA
Přístup do databáze Factiva pro 5 současných uživatelů zadavatele – FSV UK.
Factiva je unikátní informační zdroj zpřístupňující klíčové informace především z oblasti obchodu a ekonomiky. Factiva mj. obsahuje následující zdroje:
• přes 35 000 zdrojů z 200 zemí ve 26 jazycích;
• více než 600 průběžně aktualizovaných zpravodajských zdrojů (newswires) vč. výhradní kombinace zdrojů od Dow Jones, Reuters a The Associated Press. Celkem více než 640 zpravodajství vč. Asia Pulse, VWD, Agence France Presse, Agencia EFE atd.;
• aktuální denní obsah novin The Wall Street Journal, The New York Times, Washington Post, The Globe and Mail, Financial Times, Les Echos, South China Morning Post, Australian Financial Review, Sydney Morning Herald, Straits Times, Yomiuri Shimbun, Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Irish Times a lokálních novin ze všech koutů globu;
• přepisy klíčových televizních a rozhlasových zpráv od BBC, ABC, CBS, NBC, Fox, CNN, NPR apod.;
• všeobecná a odborná periodika jako The Economist, Forbes, Fortune, Time, Newsweek, Finanz & Wirtschaft, Satellite News, BusinessWeek, Focus, L'Express, The Bulletin, Far Eastern Economic Review atd.;
• fotografie a vyobrazení od Reuters a Knight-Ridder, firemní zprávy, historická data o trzích, odkazy na www zdroje (kolem 4 000) apod.
Podrobnosti k plnění jsou uvedeny ve smlouvě.

Druh zadávacího řízení, předpokládaná hodnota

  • Druh řízení: jednací řízení bez uveřejnění
    Důvod použití jednacího řízení:
    Důvodem pro použití jednacího řízení bez uveřejnění je v tomto případě situace dle § 63 odst. 3 písm. c) Zákona. Veřejná zakázka může být z důvodu ochrany výhradních práv plněna pouze společností Albertina icome Praha s.r.o., se sídlem Štěpánská 16, 110 00 Praha 1, IČ: 49612158 (dále jen „dodavatel“). Dodavatel je exkluzivním distributorem výše uvedených ekonomických informačních zdrojů – databází. Zadavatel nemá jinou možnost, kterou by si zajistil přístup k unikátním informacím, které jsou nezbytné k výkonu jeho činnosti a jiné řešení, než které nabízí oslovený dodavatel, není na trhu dostupné.
    Tematické zaměření databází koresponduje s oborovou profilací FSV UK. Jedná se konkrétně o sociologii, mediální vědu a žurnalistiku, politologii, mezinárodní studia a ekonomii. Oborové databáze jsou stěžejní jak pro studenty, tak i pro vyučující, odborná data mají hlubokou retrospektivu i široké tematické pokrytí.
    Každý z těchto zdrojů obsahuje unikátní vědecké informace a obecně u databází EIZ platí, že tyto typy zdrojů jsou vzájemně mezi sebou nezaměnitelné, ať již tím, že obsahují unikátní, jinde nezveřejněné vědecké tituly, anebo jde o unikátní kolekce či šíři zpřístupněné retrospektivy těchto zdrojů. V databázi SAGE journals nalezneme cca 90 titulů periodik, které jsou součástí kolekcí i jiných databází EIZ (např. JSTOR), ale nejsou v nich nabízeny ve stejné šíři retrospektivy jako je tomu u SAGE journals, popř. nejsou poskytována aktuální čísla (jsou uplatněna různá embarga zpřístupnění). U agregovaného zdroje jako je Factiva se případný překryv nabízených titulů pohybuje do 40 % z celkového počtu. East View je zejména díky svému teritoriálnímu záběru velmi zdrojově unikátní. Není tedy možné jednu databázi jednoduše a plnohodnotně nahradit jinou.
    Potřeba vytváření širokých portfolií zdrojů pro zajištění informačního zabezpečení výzkumu a vzdělávání je patrná např. z toho, jak i největší zahraniční univerzity zajišťují pro potřeby výuky a výzkumu na svých portálech knihoven stovky databází EIZ (např. Harvard University, Oxford University: a Cambridge University.
    Zcela jinou oblastí je pak prokázání vhodnosti nákupu oborových datbází na důkazu jejich vědeckosti, což se dokládá za použití vyhodnocení jejich citovanosti v citačních databázích.
    Factiva a East View jsou unikátní zdroje agregovaných informací z oblasti ekonomiky a obchodu, aplikovat JCR na ně tedy přímo nelze, nicméně jejich vysoká hodnota je dána právě touto agregací faktografických informací z více než 160 zemí světa, a to včetně zemí bývalého Sovětského svazu a Dálného i Středního východu. Tyto zdroje vnášejí vysokou efektivitu do vědecké práce, protože nenutí jedince prohledávat desetitisíce zdrojů, ale umožňuje sdružený dotaz na jednom místě.
  • Režim veřejné zakázky: nadlimitní
  • Předpokládaná hodnota: neuvedena

Místo plnění

  • Praha

Zadavatel

  • Úřední název: Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd
  • IČO: 00216208
  • Poštovní adresa:
    Smetanovo nábřeží 995/6
    110 00 Praha
  • Id profilu zadavatele ve VVZ: Z2018-006832

Adresa kontaktního místa

Nabídky, resp. žádosti o účast podávat na:
prostřednictvím elektronického nástroje E-ZAK (https://zakazky.cuni.cz)

Kontakt

Položky předmětu

Zadávací dokumentace

Vysvětlení, doplnění, změny zadávací dokumentace

Veřejné dokumenty

Formuláře

URL odkazy

Plnění smlouvy na základě veřejné zakázky